Sailor Moon Crystal – Detta har hänt

Hej på er! Här på förstasidan har vi varit lite dåliga med att förmedla vad som hänt under tiden som Sailor Moon Crystal pågått. Ni som följer sidans forumtråd om den nya animen borde ha ganska bra koll på läget ändå, men bara så det inte råder något tvivel om saken så kan vi konstatera att:

Crystal just nu genomgår ett uppehåll efter 26 avsnitt. Vi kommer att i nästa omgång få se historien om Death Busters och Pharaoh 90 återberättad. Än har det varken sagts när den nya säsongsstarten är här eller om vi kommer får se något mer efteråt.

Har du varit sen på bollen vad det gäller Crystal överhuvudtaget så följer här en sammansatt tidslinje om vad som hänt de närmsta åren gällande lanseringen mm. Det avslöjas alltså ingenting om vad som sker i själva serien.

06 Jul 2012: Sailor Moon har tidigare under året hunnit fylla 20 och med anledning av detta så startar Niconico igång ett direktsänt jubileumsfirande. Här pratas det om att en helt ny Sailor Moon anime är på gång som planeras ha premiär sommaren år 2013.

26 Apr 2013: Fram tills nu hade det varit knäpptyst men Fumio Osano, en gammal Kodansha-redaktör, bekräftar idag i ett twittermeddelande att den nya animen blivit uppskjuten samt att premiärdatumet tillsvidare blir okänt. Kort efteråt dyker nyheten officiellt upp också från Toei.

03 Jul 2013: Augustinumret av Nakayoshi är redan ute i omlopp och där meddelas det i en artikel att serien inlett sin produktionsfas och nu uppskattas ha premiär nån gång mellan november och januari nästa år.

04 Aug 2013: Niconico fortsätter även detta år att fira Sailor Moons tjugoårsjubileum och berättar att man i december tänkt strömma första avsnittet på internet inför hela världen.

13 Okt 2013: Kodansha Comic-förlaget berättar i Comic con att man nu planerar att börja sända serien i januari istället. Det sades också att det kommer finnas undertexter på tio olika språk, något som Osano twittrade om redan för ett par månader sen att så förmodligen skulle det bli.

09 Jan 2014: Premiärdatumet ändras för sista gången till juli samma år. Alldeles innan släppte Toei ett meddelande på deras hemsida om att den nya animen kommer vara ett närmande mangan snarare än någon nytolkning av originalanimen.

28 Feb 2014: På Sailor Moons officiella hemsida går det för första gången att hitta namn på ett antal personer som står bakom produktionen av serien.

13 Mar 2014: Titeln på den nya animen visar sig bli Pretty Guardian Sailor Moon Crystal. Kort senare tillkommer en bild på Sailor Moon som gav oss en första inblick över hur serien faktiskt kan komma att se ut.

27 Apr 2014: Ännu en Niconico-sändning, här pratas det om röstskådespelare och så visas det upp konceptuellt bildmaterial på rollfigurerna. Kotono Mitsuishi är själv med en stund och berättar att hon även denna gång gestaltar Sailor Moon.

05 Jun 2014: Första trailerfilmen för Crystal är nu ute!

25 Jun 2014: Ytterligare en film publiceras, denna gången lite längre och med annorlunda bakgrundsmusik.

05 Jul 2014: Crystal har äntligen premiär. Första avsnittet gick att följa direkt på flera olika strömningssajter, och på två dagar hade det passerat en miljon visningar. För Niconicos del så kunde man mala ner deras siffror till dryga 480 000 unika tittare, där hälften var från Japan.

30 Jul 2014: Fösta Musik-CD:n för Crystal ute i Japan, singeln Moon Pride som innehåller signaturlåten med samma namn och slutvinjetten Gekkō. De släpps också samtidigt som musikvideos på Blu-ray.

05 Aug 2014: Imagine-Nation körde ett ”bakom kulisserna”-program om Crystal.

22 Aug 2014: Kodansha ger ut ett bildalbum för Sailor Moon Crystal som de kallar för en ”Visual Book”.

15 Okt 2014: Första delen av serien släpps på Blu-ray i Japan, både som standardutgåva och i en mer exklusiv kartong tillsammans med krimskrams. Varje volym innehåller endast två avsnitt.

12 Nov 2014: Första delen släpps också som DVD, även dessa med två avsnitt.

24 Dec 2014: OST-skiva (Original Soundtrack) släpps i Japan.

01 Apr 2015: Serien börjar sändas på japansk TV, först på kanalen TVQ Kyushu och senare en rad andra.

29 Apr 2015: Character Song Collection ges ut på CD i Japan.

02 Maj 2015: Portugal blir första land att sända serien dubbad, där har den sin premiär på TV-kanalen BIGGS.

03 Jul 2015: Förenta staternas engelska dubb av Crystal får sin premiärvisning under årets Anime Expo i Los Angeles.

18 Jul 2015: Akt 26 avslutar berättelsen om Svarta månen och blir den sista sändningen åtminstone för säsongen. Inga besked om serien tänkt fortsätta med nästa del har lämnats konstigt nog. I slutet av avsnittet kunde man däremot läsa textremsan À bientôt (”Vi ses”). Några kom säkert att tänka på ett liknande meddelande som dök upp i sista delen av Pretty Guardian från 2003 (Även ofta kallad för ”Live Action-serien”), som inte ledde till så mycket mer än falska förhoppningar.

abientot

Avsnittet hamnade lägst sett till tittarsiffror på Niconico, fram till idag har det fått runt 81 500 visningar. Denna nedåtgående trend har hållit i sig sedan fösta avsnittet om man räknar bort akt 8. Såklart ledde det också fram till mycket spekulerande kring om Toei överhuvudtaget skulle vilja fortsätta med serien.

17 Aug 2015: Seriens regissör Sakai Munehisa twittrar om att han är färdig med Crystal, och tillägger senare att han tillfälligt lämnar Toei. Mången Sailor Moon-fanatiker undrar säkert om inte detta är den s.k. ”spiken i kistan” för den nya animeserien.

30 Aug 2015: Crystal börjar sändas franskdubbat på landets Canal J.

28 Sep 2015: Efter veckors tystnad meddelades det att ännu en säsong Crystal är i verket! Än vet vi som sagt var inte när den kommer vara färdig eller om det blir något mer efter Death Busters-berättelsen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail